Retorik och facilitering – en show

Reading Time: 2 minutes

Att vara en talare och facilitator är som att vara en trollkarl i det moderna mötesrummet – du måste trolla fram engagemang ur det blå och förtrolla dina åhörare med din retoriska magi. Jag hittade nyligen en VHS-kassett från en sådan utbildning jag gick på 90-talet. Där står jag, med min examen i ena handen och en mikrofon i den andra, som om jag precis avslutat ett nummer på Broadway. Efter den dagen blev jag en mästare på att tala inför folk och inspirera och engagera dessa. Trodde jag i alla fall och det var det viktiga. Jag fick ett självförtroende.

Men färdigheter måste slipas så jag tog mig till retorikens tempel – högskolan. Jag studerade retorik för att vässa mina kunskaper ännu mer. Efter flera böcker på temat, otaliga värdelösa möten, väggar av oengagemang och drivor av PowerPoints senare, trodde jag att jag var oövervinnerlig. Men då kom Corona – och mina ”skills” var inte längre ett hett ämne på mötesagendan. Istället blev det ett nytt spel med nya regler: Teamsmöten.

Minnesvärda är de stunder då man upplevt en riktigt proffs på detta men ännu mer är de stunder klåpare får för sig att äntra scenen. Oftast någon chef som måste stå där. Jag minns särskilt ett stormöte jag var på nyligen. Jag kom sent och tvingades sitta längst bak i hörsalen. Jag brukar annars alltid slåss om de bästa platserna på första raden för att verkligen kunna ta in allt. Men den här gången var jag fast där bak, som en olycklig åskådare på en dålig teaterföreställning. Först upp på scenen var vår chef som mumlade ohörbart (i hörsalen) något om våra framtida äventyr med sina glättiga PowerPoints. Han försökte fånga vår uppmärksamhet med frågor som ”håller ni med?” men det var som att prata med väggarna – ingen reagerade.

Gör som 1 740 andra, prenumerera du med.

Sedan kom idrottsprofilen, den riktiga showmannen. Han berättade om något helt annat, men det spelade ingen roll för han visste hur man underhåller en publik. Med ett fåtal hemmasnickrade PowerPoints och rutin från presskonferenser och stora scenen, gjorde han verkligen skillnaden. Det var som att se en jämförelse mellan en amatörmagi och en Vegas-show. Jag insåg då att även om möten kan vara som en tråkig föreställning ibland, finns det alltid någon som kan göra det till en riktig show.

Genom att kombinera retorik och facilitering kan man skapa en kraftfull kommunikationsstrategi som inte bara syftar till att övertyga och informera, utan också att engagera och samarbeta med andra. En facilitator som har kunskap om retorik kan använda retoriska tekniker för att effektivt kommunicera med deltagarna och hålla deras intresse under möten eller workshops. Retoriska principer som att bygga trovärdighet, anpassa sitt budskap till sin publik och använda övertygande argument kan integreras i facilitatorns tillvägagångssätt för att öka effektiviteten i grupprocesser. Samtidigt kan en förståelse för facilitationstekniker hjälpa retorikern att skapa interaktiva och deltagardrivna kommunikationsmiljöer där människor känner sig mer benägna att lyssna, delta och samarbeta.

Facilitering och retorik är en konst i sin kombination. Vill du få inspiration rekommenderar jag boken Liberating structures för att hitta knep, framförallt för workshops och Snacka snyggt för retoriska tips.

Men du kanske tvivlar?


Annons

0
Years
:
0
Months
:
0
Days
:
0
Hrs
:
0
Mins
:
0
Secs
till pension…and counting.

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...