Bokrecension: Please kill me (McNeil/McGain)

Reading Time: 2 minutes

Sommaren 2023 tog jag mig an sju böcker på min semester. Här kommer en recension av en av dessa De andra hittar du här. Jag skickar dig gärna min bok om du vill använda den för en bokcirkel eller en debatt. Räkna med mig!

Bokens undertitel är ”Den ocensurerade historien om punken” och är en bok skriven av Legs McNeil och Gillian McCain, publicerad år 1996. McNeil hävdar att han först myntade ordet Punk i sitt kommande sammanhang såsom grundare av den första punktidsskriften medan McBain ”bara” är författare och poet. Boken tar läsarna på en resa genom den tidiga punkrockens historia genom att använda muntliga berättelser och intervjuer med nyckelfigurer inom den amerikanska punkscenen. Det tar dock lång tid för mig att fatta vem som är vem då detta inte anges förrän i slutet på boken där jag inte tittade. Boken är en omfattande och intensiv berättelse om den tidiga punkscenen, som ger en röst åt de personer som skapade och levde den kaotiska och nyskapande eran som förändrade musikhistorien och ger en omfattande och autentisk inblick i den explosiva och destruktiva världen av punkrock i New York under 1970-talet. Boken är uppbyggd som en samling av muntliga berättelser och intervjuer med dem som var med om rörelsens uppkomst och utveckling. Ofta med ett språk som inte ens jag klarar av i mina sämsta stunder.

Boken tar sin början med födelsen av punk i Detroit där MC5 skapade oro genom att utmana de mesiga banden samt skapa kaos på sina spelningar. Rörelsen växer ur Detroit och förflyttas till New York där författarna presenterar ikoniska figurer som Iggy Pop, The Ramones, New Your Dolls, Lou Reed, Patti Smith och många andra. Läsarna får en djupgående inblick i de kreativa och kaotiska krafterna som formade den tidiga punkscenen – från framväxten av CBGB, den legendariska musikklubben där många punkband spelade, till konstnärskollektivet Factory som grundades av Andy Warhol. Det nämns dock väldigt lite hur punken växte och dog i England vilket ju är en betydande del av punken.

Fokus ligger på punkens råa och rebelliska natur, dess kontroversiella texter, och hur den fungerade som en motreaktion mot det etablerade samhället och mainstreammusiken på den tiden. Berättelserna kretsar kring drogmissbruk, självdestruktiva beteenden, sexuell frigörelse, och det politiska klimatet under den här tidsperioden. Boken porträtterar punkrockscenen som både förförisk och farlig, och ger läsarna en ärlig bild av människorna bakom myten. Dess ”uncensored” karaktär innebär att boken inte skyggar för de mörka och komplicerade aspekterna av punkkulturen.

Genom intervjuerna och berättelserna lyckas McNeil och McCain ge liv åt den tidiga punkrockens atmosfär och energi, vilket ger läsarna en inblick i dess djupgående påverkan på musik, mode och ungdomskultur i stort. Jag tycker dock den är för hafsig med intervjuer med personer jag inte kan relatera till. 600 sidor är 500 för många. Vill du ha koll på punkens historia finns en dokumentär om det på SvT play jag hellre rekommenderar eller serien Punk Britannia på Youtube.

Detta var en bokrecension av mig. Vill du veta varför och hur jag gör dessa så kan du läsa om mig som boknörd här!