Bokrecension: Den ädla konsten of not giving a f*ck (Manson)

Reading Time: 2 minutes

Sommaren 2023 tog jag mig an sju böcker på min semester. Här kommer en recension av en av dessa. De andra hittar du här. Jag skickar dig gärna min bok om du vill använda den för en bokcirkel eller en debatt. Räkna med mig!

Boken ”Den ädla konsten of Not Giving a F*ck”, med undertiteln ”Bry dig mindre – fokusera på rätt saker”, är skriven av Mark Manson som är en Amerikansk författare, och publicerades år 2016. Boken erbjuder en syn på personlig utveckling och hur man kan leva ett meningsfullt liv genom att sluta bry sig om fel saker. Boken erbjuder en provocerande syn på personlig utveckling genom att omdefiniera vad det innebär att leva ett gott liv. Boken betonar att det är okej att inte vara perfekt och att omfamna livets utmaningar, vilket ger läsaren en mer realistisk och upplyftande syn på hur man kan finna lycka och meningsfullhet.

Den ädla konsten of not giving a f*ck utmanar den traditionella självhjälpsindustrin genom att framhäva vikten av att acceptera smärta, lidande och begränsningar som en naturlig del av livet. Mark Manson hävdar att vi inte kan undvika alla problem, men vi kan välja vilka problem vi bryr oss om och hur vi förhåller oss till dem.

Boken påpekar att moderna samhällen har skapat en kultur där vi ständigt strävar efter att vara lyckliga, positiva och framgångsrika, vilket i själva verket kan leda till en ännu större känsla av otillfredsställelse. Istället för att försöka eliminera alla negativa känslor, förespråkar författaren att omfamna dem och inse att lidande är oundvikligt.

Genom olika exempel och personliga berättelser illustrerar Manson hur vi kan hitta en meningsfull och autentisk livsstil genom att identifiera våra värderingar och vad som verkligen betyder något för oss. Han poängterar vikten av att välja våra bekymmer och investera vår tid och energi i det som verkligen är viktigt för oss.

Jag tycker bokens titel gjorde mig besviken på boken. Jag hade sett lite mer punk i boken, dvs hur man utmanar status quo. Det jag tar med mig är dock följande som förhoppningsvis gör att jag till vardags inte hetsar upp mig på dåliga bilförare eller svarar på mail och chat förrän sist av alla om ens då:

  1. Att give a fuck är inte detsamma som att vara likgiltig; det innebär att man är bekväm med att vara annorlunda. För mig innebär det att förstärka mitt rykte som en jobbig jävel när det verkligen behövs. Och när det behövs vet folk att jag inte ger mig trots att jag möter hårt motstånd om jag anser det vara rätt, viktigt eller det enda anständiga.
  2. För att give a fuck om svårigheterna man möter måste man först give a fuck om det som är viktigare än svårigheter. För mig innebär det att sluta oja mig om småsaker. Helt enkelt vara tvåa på bollen istället för etta. Eller låta bollen vara helt. (Fotbollsspelare som kan gå förbi en boll utan att lätta upp den vet vad jag menar)
  3. Vare sig du är medveten om det eller ej väljer du alltid själv vad du ska give a fuck om. För mig kommer det innebära att skala ner mitt oerhörda engagemang i jobbet. Jag har två år kvar till pension och siktar på att dra mitt strå till stacken, men inte mer. Jag är nöjd med det liv jag har och behöver inte mer av pengar eller vänner. Så resten ska jag give a fuck to.

Detta var en bokrecension av mig. Vill du veta varför och hur jag gör dessa så kan du läsa om mig som boknörd här!