Boknörd?

Reading Time: 2 minutes

Jag fick frågan varför jag recenserar böcker och så många. Har jag inget bättre att göra undrar de som känner mig. De ser ju mig som en sportfåne som hellre ser sport på TV elle live. Och ja det stämmer, en bra match live brädar alla böcker i veckan men under en genomsnittlig match på TV zoomar jag snart ut och längtar till den pågående boken. Jag läser dock inga deckare och noveller utan är fokuserad på historia och saker som relaterar till mitt arbete. Knastertorrt för de flesta men har blivit en hobby och kompenserar för mitt mentala skolk i gymnasiet då jag bara ville spela boll. Jag inbillar mig att jag har mer nytta av detta idag då informationen är pinfärsk än att kunna rabbla Hippokrates olika temperament utan att kunna koppla dessa till nytta. Jag kan de fortfarande utantill än idag men har aldrig använt dem.

Jag har alltid 2-3 böcker på gång samtidigt och läser några kapitel vid lediga stunder eller läggdags. Under semestern blir det längre pass, gärna innan tuppluren runt 15. Min teknik för läsning har jag finslipat så att jag läser ca 100 sidor i timmen den första gången jag läser boken. Syftet är att se om detta är något för mig. Men innan dess så skriver jag en blogpost om boken som jag postar två veckor i framtiden. Texten hämtar jag från Chat GPT och ger mig dels en överblick av boken innan jag startar men även en liten piska att läsa boken en andra gång för att kunna recensera.

Tack för att du Tvivlar

Den andra gången jag läser boken så saktar jag ner min hastighet för att förstå. Jag märker ibland att jag läst en sida utan förstått någonting. Då backar jag två sidor som straff och ser till att jag fattar. När jag är klar så publicerar jag min bokrecension med mina takeaways och en redigerad/bantad version av Chat GPTs sammanfattning.

För att förankra mina takeaways i mitt dåliga minne använder jag mindmaps. Här är en sådan från en bok. Dessa bifogar jag ibland till recensionen med syfte att väcka intresse för en bokcirkel på denna bok.

Om boken är riktigt bra läser jag den gärna en tredje gång. Och en gång om året så ger jag bort alla mina böcker till någon som lovar att de kommer till nytta. Nedan säcken 2023 som jag gav bort till försäkringsbolaget. Ingen var dock intresserad av böckerna så jag lade ut dom gratis på Linkedin.

Recensionen är alltså primärt för min eget lärandes skull och min tro på att repetition är lärandets moder, men också hoppas att någon en vacker dag blir inspirerad och vill köra en bokcirkel med någon bok jag recenserat. Jag ställer upp for free och faciliterar.

Men du kanske tvivlar?


Annons

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...