Bokrecension: Inspirerande ledare (Übelacker)

Reading Time: 2 minutes

Äntligen en bok om ledarskap på svenska, med svenska case, för svenska ledare. Boken har visserligen några år på nacken (2019) men är högst aktuell fortfarande även efter Corona.

Författaren har en gedigen bakgrund från idrottsvärlden och tar upp saker jag saknar bland dagens ledare som vi sportnördar bara kan se. Boken har ett lagom format och är lättläst. 300 sidor utan bilder fördelade på sju intervjuer av olika svenska ledare för oss att bli inspirerade av och som författaren säger ”ge oss ledare möjlighet att spegla vårt eget ledarskap med andra som lyckats och kanske i andra brancher?”. Här lyckas författaren väl men jag hoppas boken får en uppföljare om de ledare som misslyckades också. Den boken kommer tyvärr aldrig skrivas.

De sju olika ledarna är

  1. Rektorn
  2. Handbollstränaren*
  3. IKEA-chefen
  4. Den globala chefen
  5. Prästen
  6. Den kommunala chefen
  7. Entreprenören

En härlig mix av olika ledartyper och härligt befriad från agil mumbo jumbo annat än ett otal referenser till LEAN men det räknas inte.

Jag tar med mig inkludering som ett nyckelord i ledarskapet. Med inkludering och låta alla vara med och påverka så kommer engagemanget därefter. Ett engagemang som är drivkraften för all förändring.

Jag skrev nyligen ett bloginlägg om mina bästa chefer här.

Bra bok. rekommenderas!

ps. H&M nämns några gånger i samma mening som IKEA avseende goda exempel. Det är att dock gå utanför sina befogenheter då författaren troligt vis aldrig jobbat där och sett eländet.

*) En liten anekdot angående handbollstränaren kan jag bjuda på ”off-book”. När han tränade min släkting, då spelande i damlaget HEID, dök jag upp på läktaren. Jag var ensam där och studerade nyfiket deras träning tills han satte sig bredvid mig och frågade vad jag gjorde där. Jag berättade som det var att jag skulle träffa släktingen efteråt och han verkade lättad. Senare skulle släktingen berätta att tränaren trott att jag var en agent eller spion. Någon månad senare spelar HEID mot mitt lag och jag kan inte sluta fascineras av tränarens ledarstil, som går tvärs emot normen hur man ska hantera människor varsamt. Hårtorkar (vi sportnördar vet) blandat med yvigt kroppsspråk. Matchen är den sista för året och betydelselös för båda lagen men tränaren tar ändå time-out, trots stort underläge. Denna gång tar dock släktingen till orda så det hörs över hela hallen och berättar hur dum i huvudet han är.

Ett år senare besöker jag släktingen som nu är proffs i Spanien och frågar hur det är. Hon menar att det är toppen och hon saknar bara en sak – tränaren. Jag berättade detta för tränaren nyligen och om inte det är ett kvitto på stort ledarskap så vet jag inte vad som är det.

Detta var en bokrecension av mig. Vill du veta varför och hur jag gör dessa så kan du läsa om mig som boknörd här!