Att tampas med chefer

Reading Time: 2 minutes

Chefer och jag har alltid haft ett ont öga till varandra och många gånger har jag fått sparken. En gång jobbade jag som anställd konsult på konsultbolaget Softronic. Jag var agil coach men fick även uppdrag på Naturvårdsverket att städa upp i deras PPS-modell till förmån för agilare arbetssätt. Här hade jag mitt mest intressanta uppdrag när jag gjorde en utredning kring hemlösa för Stockholms stad. Inget agilt i det men gav mig insikter jag lever efter idag. Mycket intressant att få jobba i statliga myndigheter.

En dag utmanade jag en av toppcheferna i Softronic* på ett möte och blev inkallad för kvartssamtal omedelbart efter. Efter att jag tryckt på rec haglade oförskämdheter tills han tystnade och jag frågade om jag kunde svara på detta imorgon när jag sovit på saken och lyssnat på inspelningen.

Dagen kom och han kallade in mig igen och drog den största pudel jag sett. Jag fick stå på tå för att klappa den. Sedan gick jag till min egna chef och sade upp mig om jag fick ett underkonsultavtal att jobba med mina befintliga kunder. Min chef var frågande men jag hänvisade till den andre chefen och han godkände för att klara sitt skinn.

En (o)vana jag har är att som konsult på ett uppdrag ta kontakt med IT-chefen för att berätta mina spaningar. Givetvis efter månader av studier och ofta faller det i god jord. Samma spaningar lämnar jag efter mig på varje avslutat uppdrag i en avhandling. Men i flera fall har detta inte uppskattats och jag har fått gå. Det är fine för mig då jag inte haft svårt att finna nya uppdrag. Värre är när dessa högdjur inte svarar på mina mail. Att inte gilla vad jag gör är en sak men att inte respektera mig är en helt annan. Speciellt om man som IT-chef har en miljon i månadslön.

Avslutningsvis måste jag givetvis nämna de chefer jag haft genom åren som varit riktigt bra. Slicka i er: Esbjörn Troive, Hasse Johansson, Björn Ritzler, Rickard Posacki, Magnus Järund, Mats Göthlin, Johan Moberg, Marcus Hasselblad, Staffan Melin, Mikael Simonsson, Tom McLeay och Mikael Svensson. Ni stod ut med mig och lyssnade. Och i de fall jag var jobbig, förlåt.

*) Softronic var annars en väldigt bra arbetsplats.

Ove Holmberg

Doubter, gaffer, author