En reflektion på den årliga Agile State survey 2022

Reading Time: 4 minutes

Denna årliga enkät ger oss en känsla för var vi är på väg inom det Agila, men frågan är om vi går framåt eller bakåt?Min känsla just nu är bakåt som den ständiga tvivlare jag är. Enkäten som sådan får man ta med en nypa salt som svensk, eftersom den bara har 25% svarande från Europa och då max 10% från Sverige. Den kulturella biasen måste man ta i stor beaktning om vi pratar agilt. Det går inte att jämställa USA, Indien och Sverige eller om man ska ta de två ytterligheterna Japan och Danmark om man får lita på Hofstaede. Vidare är rapporten från i år sponsrad av SAFe och det lyser igenom då frågorna vinklats ditåt. 2008 när enkäten kom var den sponsrad av en produkt från företaget VersionOne som ville påvisa att deras ALM var den mest populära men den frågan har utgått numera. Så man får se denna enkät i ljuset av 50% sälj och 50% vetenskap men trots allt så kan man se vissa trender fast frågorna är olika ställda genom åren.

This report lets us see how year over year trends, what is working well, where change occurred and where some of the same challenges and opportunities continue to present themselves.

State Of Agile 2022

I diagrammet kan du utläsa åtta av mig utvalda frågor hur dessa ändrats över tid. Dessa är:

  • Blå stapel = På frågan varför man använder agilt arbetssätt så finns olika svar. Det mest populära genom alla år är att öka leveranstakten. Här kan man se hur denna inte var ett huvudskäl 2008 men sedan dess är fortsatt högt upp på tapeten.
  • Orange stapel = På frågan vilken som är den största utmaningen så finns olika svar. Det som får flest svar genom alla år är det kulturella motståndet. Här kan man se denna stiger år efter år. Vad kan detta bero på?
  • Gul stapel = Om vi kör retrospektiv eller inte. Denna fråga finns inte med 2022 men man kan glädjande se att det stiger. Min spaning är dock att 90% av alla retro är värdelösa. En ritual väl värdig namnet Cargo Cult Agile.
  • Lila linje = Hur SAFe får mer och mer fotfäste. Samtidigt så poppar det upp motstånds rörelser som The SAFe delusion och den dagen det blir en debatt mellan dessa världar så anmäler jag mig som facilitator.
  • Ljusblå linje = Hur Scrum idag finns i var mans organisation.
  • Grön linje = Hur Excel som verktyg för kravhantering och management har varit dominerande men nu minskar. Frågan är till förmån för vad? Jira?
  • Rosa linje = Jira har nu fått in foten som industristandard. Den som inte kan sin Jira kan inte sitt arbete idag. Jag har dock inte ännu fått uppleva den optimala konfigurationen av Jira. Tyvärr är det ofta en lekplats för wannabe-Jira-nördar som snart ändå slutar med ett härke bakom sig. Det måste jag blogga om någon dag.
  • Röd linje = Agile har gått stadigt framåt men nu dippar den. Är vi på väg tillbaka till gamla goda tider då man satt på sitt rum och kodade 20% för project x och 50% för projekt y? Det jag kan säga med säkerhet är att jag hade förväntat mig mer av Agile så här 20 år efter det kom.

Här några highligths från rapporten 2022:

Här har vi de problem som sätter käppar i hjulet för det Agila. Fortfarande detta ledarskap som inte är på banan. Vad kan detta bero på? Trots de ypperliga förutsättningarna här i Sverige med vår icke-hierarkiska kultur ser jag chefer som kämpar för sina excelark, budgetar och julbonusar. Är detta siffror för höga för Sverige?

Felaktiga prioriteringar beror på ledarskap även det. Här gömmer man sig lätt bakom icke existerade mätbara mål och kommer undan med det.

Gapet mellan vi och dom, dvs IT och Business är fortsatt milsvid. När man som IT-knutte vill ha ett möte med någon från ”Business” så behöver det upp och vända på ledningsnivå först.

55% säger att mätning av flöde vore en förbättring! Innebär det att ynka 45% mäter idag flöde? Om detta stämmer så har jag och mina vänner de Agila coacherna inte gjort någon nytta utom att sätta upp LACE i parti och minut. Mätning är läskigt om man är chef för då blir det uppenbart hur man legat på latsidan. Det kommer ses som en anledning till omorganisation hellre än en uppmuntran till förbättring.

Icke oväntat så är vi nu hybridgående vilket är ett paradigmskifte för mig boendes på landet. Men min käpphäst The REAL TEAM fick avlivas på kuppen. Spotify har gått längst och ger alla anställda möjligheten att jobbar var som helst och när som helst. H&M backar dock från sin plan att göra samma och tvingar in folket till kontoret som ett strategiskt drag för att minska personalen.

Vad tror du? Jag tvivlar.