Tvivla – förrihelvete!

Reading Time: 2 minutes

Det är bättre att tvivla än att tro för mycket

Ålderman

Det här är vad den äldre mannen sa till den unge prästen Bengt Pohjanen i Överkalix i Norra Sverige, någon gång på 70-talet. En lördagskväll när jag väntade på nyheterna, råkade jag se Bengt, som predikade om tvivel under helgmålsringningen i hans hemförsamling. Han berättade att, som nyutexaminerad präst ”med stor säkerhet och viftande gester”, förkunnade sin tro för den äldre mannen i församlingen och fick ovanstående citat som svar.

Jag blev lite nyfiken på den här Bengt och upptäckte att han nu var författare och tvivlade på Gud. Jag hittade också en intervju med honom från 90-talet där han, som präst på 70-talet, uppmanade kyrkorådet att torka sig bak med servetten han hade skrivit sin avskedsansökan på och hävdade att endast den som tvivlar kan tro på Gud.

Gör som 1 742 andra, prenumerera du med.

Nu ännu mer nyfiken läste jag hans bok ”Himlalots” där han skriver om sex, brott, alkohol och tvivel på religion, något som aldrig tidigare eller senare hörts talas om i en kristen kontext. En sann tvivlare med stort civilkurage, men som har betalat priset för uteslutning. Oavsett detta är detta exakt vad vi på mitt företag ”Tvivla” står för. Jag utmanar status quo och skapar diskussioner. Diskussioner som leder till insikt och förbättring, och först efter det, en tro eller inte. Tack, Bengt, för denna inspiration och stöd för min mission. Jag hoppas det är okej att jag har tagit dina ord direkt som min slogan. Tänk dig bara om fler människor vågade tvivla som Bengt, vilken underbar värld det skulle vara.

Tro + Tvivel = Förnuft

Konstnär Barbara Kruger

Barbara Kruger, en amerikansk konceptuell konstnär och fotograf, sammanfattade det bra i sin väggmålning. Ingen förnuftighet utan både tvivel och tro. Vetenskap grundas på detta. Forskare börjar med en fråga istället för en dogmatisk påstående. Denna fråga leder till en genomtänkt gissning eller tro. Denna tro kallas hypotes. Hypotesen utmanas av tvivel och resultatet är sanning eller stor sannolikhet, alltid öppen för förändring. Allt detta tvivel kräver tänkande. När du hör dina präster eller de personer du litar på tala om sina idéer eller berättelser, tvivlar du, eller tror du på dem? Jag vill ha djupa diskussioner och mothugg först innan jag tror. Så när du fortsätter läsa här, tvivla mycket.

När jag håller föredrag om psykologisk trygghet försöker jag provocera fram kritik mot mig som föreläsare och dra uppenbara lögner men det är få i församligen som vågar ifrågasätta mig som auktoritet och sakkunnig. Jag drar då historien om hur psykologisk trygghet är genetiskt betingad och endast ett fåtal i rummet har denna förmåga. Det är häpnadsväckande vad folk sväljer.

Jag kanske lurar dig och missbrukar vetenskapen som ett sätt att få dig att tro. Jag kan använda vetenskaplig terminologi utan att bry mig mycket om vad orden betyder. Jag kan importera vetenskapliga begrepp utan att ge dem den minsta empiriska eller konceptuella motiveringen. Jag kan slänga omkring vetenskapliga termer där de är irrelevanta. Jag kan vara berusad av ord, men mina avsikter är goda, och jag hoppas kunna inspirera dig för att bygga ditt kritiska sinne hellre än köpa allt vad folk säger eller framför allt – inte säger.

Men du kanske tvivlar?


Annons

0
Years
:
0
Months
:
0
Days
:
0
Hrs
:
0
Mins
:
0
Secs
till pension…and counting.