SaFE©

Reading Time: 3 minutes

Ramverket SaFE© är nu uppe i version 6 och har gjort ägaren stormrik samtidigt som han räddat många projektledare från arbetslöshet. För några år sedan jobbade jag på konsultbolaget KnowIT som agil coach och intervjuade där en scrum master som min blivande kollega. Jag tyckte han var för oerfaren med endast ett år i rollen så han fick nej av oss. KnowIT är dock ett stort bolag bestående av små bolag så han gav inte upp utan kom in på det flådiga managementbolaget istället. Ett år senare såg jag ett erbjudande på intranätet att gå SaFE© kurs med honom som lärare. Det var en restplats internt på KnowIT och gratis så jag anmälde mig för att börja förstå vad detta som alla pratade om var för något. Detta var hans första utbildning som lärare och stabbigheten var påtaglig. Jag ställde honom flera gånger med utmanande frågor och fick ”det beror på” tillbaka – alla agila coachers helgardering om man inte har någon erfarenhet. Jag fick vatten på min kvarn om SaFE© i alla fall som en ledstång för de oerfarna. Idag är han en av de mest erfarna agila coacherna där ute. Sådana som jag ofta får städa upp efter.

Vi spolar fram sex år och jag får samma erbjudande via vårt intranät, fast nu med en erfaren extern agil coach som lärare. Under tiden har jag varit med om en handfull agila transformationer på större företag och med SaFE© som frälsare. Denna gång hålls kursen av Jesper Gunnarsson, förmodligen den mest erfarna lärare jag haft oavsett kurs. Han anar inte att jag kan det mesta redan eftersom jag presenterat mig som scrum master, vilket jag jobbar som idag och inte som agil coach som jag varit på en handfull agila megatransformationer tidigare. På de frågor jag ställer får jag bra pedagogiska svar och när jag utmanar honom om att (som han tycker och jag förut tyckte) inte använda ordet resurs, när man menar människor, får vi en bra men alltför kort debatt. Kursplanen tillåter inga diskussioner då tidplanen ska hållas och vi hoppar över många intressanta slides. Vi är fyra deltagare varav tre från företaget GreenCargo som kör sjuveckors sprintar på de fyra team de har. Frågan om vad de gör här ställer jag inte. Vi borrar heller inte ner oss i valet av sju veckor som sprintlängd. 90% av det Jesper predikar är inga nyheter för mig. När jag senare kör cert-testet har jag alla rätt. 70% krävs för godkännande. Av princip gör jag inte certifieringen utan överlåter det till juniorerna som får publicera sin nya badge på LinkedIn. Ingen på mitt företag kräver heller detta vilket jag lovordar. Men att inte behöva återrapportera alls till mitt team är ett ofog. Man skickar folk på kurs och så är det med det.

På mitt företag har vi sänt folk på kurs nu i tre år och jag får återkomma med statistiken kring denna. Då jag inte ser några resultat av dessa utbildningar (annat än att vi måste köra change all på vissa termer och namn efter varje ny release) anar jag att folk tar sina cert och säljer sig sedan dyrt till nästa företag att jobba för. Tittar man på siffror för 2022 så gick 225 personer SaFE© träning varav endast 99 tog certet.

Prenumerera för att fortsätta läsa

Prenumerera för att få tillgång till resten av det här inlägget och annat prenumerantexklusivt innehåll.

Är du redan prenumerant?