Glad ung tjej med ljus karriär framför sig

Reading Time: 2 minutes

Så var knappast omdömet om mig på en arbetsplats av HR-tanten som ville bli av med mig. Tvärtom så var jag

En grinig gammal gubbe som aldrig kommer få ett annat jobb här.

HR-tanten

När hon väl sade detta såg jag det som en genomskinlig taktik för att få mig att säga upp mig, hellre än att ge mig avgångsvederlag som hon tyckte jag skulle ta. I stunden tänkte jag inte så mycket på det då jag nog är en grinig gammal gubbe (trippel G) men garvade mest åt det misslyckade försöket att reta upp mig. Gammal gubbe – alla dar. Grinig – när jag umgås med HR eller Bajen torskar. Inte få något annat jobb – där hade du fel. Men efteråt funderade jag på hotet som det faktiskt var och den kränkande särbehandling hon uttryckte. Tänk om jag hade sagt till en tjej att hon var en glad ung tjej med karriären framför sig, vad hade #metoo sagt då? I nästa mening slängde hon ur sig att vår VD läser denna blogg som ett hot om jag inte höll käften. Som tur, är jag inte lättkränkt men jag har en sjujävla integritet och rättspatos och efter många sömnlösa nätter senare måste det hela redas ut innan jag kan gå vidare.

Prenumerera för att få åtkomst

Börja prenumerera idag och läs mer av det här innehållet.

Så när läste jag boken om hur Sara Kristoffersson mobbades på jobbet och fick lära mig att fajtas och vad kränkande särbehandling och mobbing är fick jag blodad tand. Jag googlade på temat där svaret fanns på Arbetsmiljöverkets hemsida:

Med kränkande särbehandling menas handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt. Handlingarna kan leda till ohälsa och medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen. Det är värre om det upprepas och pågår under en längre tid. I värsta fall kan det utvecklas till mobbning.

Mobbning definieras som återkommande negativa handlingar över en tidsperiod (oftast minst ett halvår) riktade mot enskilda eller en grupp. I definitionen ingår också att det råder en obalans i makt mellan förövare och offer och att handlingarna leder till att offret ställs utanför den sociala gemenskapen. 

Well, tärningen är nu äntligen kastad så jag kan få säga min version och i bästa fall få en ursäkt för den kränkande särbehandling jag fått med de slarviga uttalandena ovan. Jag bad HR-tanten att läsa denna sida och redogöra för hur hon tänkte. Alla förtjänar en andra chans om man ber om ursäkt men oavsett ursäkt eller ej ska sanningen fram och publiceras så det inte tolkas som ett hot. Och ärligt talat var hon ganska bra annars, vilket man inte kan säga om hennes HR kompisar. Men det är ett annat blogginlägg liksom hur jag hamnade i smeten med avgångsvederlag.

Men jag tvivlar. Kör VI!


Men du kanske tvivlar?


Annons

0
Years
:
0
Months
:
0
Days
:
0
Hrs
:
0
Mins
:
0
Secs
till pension och boken om tystnadskultur…and counting.

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...