Tryggt, Trevligt, Trögt och Tyst

Reading Time: 2 minutes

Eller hur sammanfattar du ditt företag eller team med 3-4 ord, Gärna så ordens initaler bildar något man minns. Minst ett ord ska vara positivt respektive negativt laddat och varje ord ska exemplifieras.

Här kommer mina

Tryggt eftersom man här inte får sparken och kåken kommer alltid stå kvar. Företagets kultur baseras på gammal sosse anda och facket är starkt i teorin. Här kan man göra allt utom att sticka kniven i folk. Men vi får inte bli för slappa. Pärmbärarnas och guldklockornas mecka.

Trevligt då alla människor är sköna och inga karriärjägare. De flesta har passerat bäst före i karriären och söker sig hit för att softa i vår skyddade verkstad. Lokalerna är trevliga liksom läget som är svårslaget. Och när det blir otrevligt pratar vi om det. Mycket fika blir det.

Trögt då vi inte har någon nämnvärd konkurrens och likt ett statligt verk så behöver vi inte skynda på. Här tar det tid att ta beslut då alla ska med och pauserna är många. Men vi försöker fokusera på flöde av värde. Manana och cumbaya i en skön Mojito.

Tack för att du Tvivlar

Tyst eftersom vi faktiskt har det så bra, så när tokigheter uppstår, sopar vi det under mattan och fäller ner blicken. Engagemanget är i botten och de få som är på tårna kritiserar inte eliten utan håller med. Men vi försöker tänka på den social tryggheten och utmana. Kejsarens nya kläder.

Ovan är output från en workshop av många som jag gjort på företag när vi ska bygga team. Jag samlar teamet som får brainstorma fram ett tjugotal adjektiv de tycker passar på företaget. Sedan klustrar vi dessa och märker dem med positiva/negativa. Märker man att flertalet är negativa så försöker man hålla den balansen när man sedan väljer ut 3-4 av dessa som våra ord. Kan man sedan döpa om några av dessa så det bildar ett riktigt ord eller TTTT som mitt exempel ovan, är det bra för minnets skull.

Diskutera sedan varje ord en kvart och hitta exempel på när vi är på dessa sätt och hur vi agerar då. Är det bra ska vi förvalta detta och är det dåligt ska vi göra någonting åt det. Här ett förslag på mall:

Vi är [adjektiv] när vi [verb] och [verb] och det ska vi försöka fortsätta med. Men när vi [verb] och [verb] så får vi säga till varandra att vara vaksamma och förbättra det. Slutkläm som sammatfattar på ett minnesvärt sätt.

Dessa ord kan sedan användas på retrospektiv som kluster för förbättringsförslag. Kanske byta ut ett ord varje kvartal? Sätt upp orden på väggen likt ”home sweet home” så vi påminns dagligen om vår arbetsmiljö.

Men du kanske tvivlar?


Annons

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...