Överskott av professionella och byråkratiska påfund bör mötas av feedback och protest.

Reading Time: < 1 minute

Ja så lyder ett citat från min favoritprofessor Mats Alvesson i artikeln i Expressen härförleden då han ifrågasätter HRs roll. Mats böcker rekommenderar jag starkt och nu i augusti kommer hans senaste som heter Dumhetsbekämpning. Recension lovas inom kort. Angående debatten som blev efter Mats debattinlägg om HR, så gick generalsekreteraren för HR-föreningen i Sverige i taket och försvarade HRs roll och kallade det för helfel.

Helfel är för mig ett positivt ord förknippat med mod och lärande men det finns nog inte i HRs bok. Helfel = sparken. Och bara det att det finns en förening som heter Human Resources lämnar mycket att önska. Dels för att man ej orkat översätta HR till svenska men framför allt att man jämställer människor med resurser. Mats gjorde sedan slutreplik här där han mular in ovanstående rubrik. Synd att det inte finns en riktig live-debatt där Mats får chansen att svara och försvara sina feedback. Mina inte så höga tankar om HR har jag skrivit tidigare om här och här.

Notera dock att protest och feedback enbart är till för de modiga som kan kosta på sig att få sparken. Det finns ju tre sätt att hantera systemfel:

  1. Lev med det och knip käft. Gå till jobbet bara. Jag ska försöka bli bättre här och inte give a f*ck.
  2. Protestera och feedbacka för att få till förbättring men endast om du har råd att få sparken.
  3. Byt jobb.

Ett tips är att göra min test:

Beskriv ditt företag med tre ord varav minst ett ska vara negativ och ha förbättringspotential. Ex: Tryggt, Trevligt och Trögt. Gör sedan någoting åt det (2). Händer något? Om inte välj mellan 1 och 3.