Konsert: Idles

Reading Time: 2 minutes

The Idles är mitt favoritband just nu och därför var det med skakiga ben jag tog mig till Annexet för konserten. Annexet som arena är perfekt för denna typ av band som är för stora för Debaser men för små för Globen. Skakiga ben, för att jag inte gillar deras senaste skiva Tangk som tappat den sting och vrede som jag älskar dem för och därför en rädsla att detta skulle bli en flopp. Men jag skulle ha fel.

Idles är ett brittiskt punkrockband bildad 2009 i Bristol, England. De är kända för sin intensiva energi, råa kraftfulla texter och politiska medvetenhet. Framför allt texterna är en njutning att digga sig igenom. Musikaliskt sett kombinerar Idles rå och aggressiv punk med element av post-punk. Deras låtar är ofta känslosamma och poetiska och utforskar ämnen som maskulinitet, mental hälsa, politik och samhällsfrågor. De är kända för sina livfulla och intensiva liveframträdanden, där de ofta engagerar sig med publiken och skapar en känsla av gemenskap och solidaritet.

På scenen är de flitiga med politiska budskap som Viva palestine, fuck the king och fuck racism och det känns fräscht att de nyttja sin plattform för annat än att framföra visor – något fler band borde göra. Trist är att den annars karismatiske sångaren Joe Talbot har lagt sig till att spotta på scen som ovana.

Jag såg Idles första gången 2023 på Cala Mijas festival och då var vi bara närmast sörjande men denna gång är vi trippelt så många. Talbot menar att vi är den bästa publiken på länge och jag tänker – jaja det säger du varje gång för det sa du i Mijas också men faktum är att vi var grymma. Nästa gång vi ses befarar jag blir i Globen. Det är ingen arena för Idles som trivs bäst i denna storlek.

Idles har inga hits men när låten Danny Nedelko kommer i slutet så drar jag propparna och slukas med i den enorma mosh-pit som uppstår bredvid mig. Få låtar har en sådan effekt och lyckoruset är enormt. Mina farhågor om flopp blev inte besannade. Ovan just den låten.

Gör som 1 740 andra, prenumerera du med.
  • Publik – Började segt men ojojoj vilken mosh-pit. Betyg: 5
  • Framförande/show – Trist ljussättning, bra kötta. Betyg: 4
  • Arena/lokal – Perfekt för band i denna storlek. Betyg: 5
  • Låtar – 4. Betyg: Få hits men bra drag på slutet
  • Överraskning: – Puh, trodde detta skulle bli flop då senaste albumet är en flop enligt mig. Betyg: 5
  • Slutbetyg: 4

Betyg: 4 av 5.

Detta var en konsertrescension. Se även konsertlistan här vilken placering denna konsert hamnade på.


Men du kanske tvivlar?


Annons

0
Years
:
0
Months
:
0
Days
:
0
Hrs
:
0
Mins
:
0
Secs
till pension…and counting.

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...