HR – gisslan i transformationen

Reading Time: 2 minutes

Hörni, jag har i tidgare inlägg berättat om när det gamla svenska familjeföretaget köptes upp av den stora multinationella jätten och People and culture blev HR över en dag. På det gamla företaget fick jag dag 1 en utbildning i Lean, jobba ute i verksamheten för att lära mig kunden och mentorskap av Kjell Enhager inom ledarutveckling. People and culture var dessutom högst involverad, kanske även drivande, i den stora ombyggnaden som senare skulle resultera i priset för årets kontor. Intressant var också den process som fanns där för syns skull men som aldrig användes – den årliga kompetensreviewen som låg i anslutning till löneförhandlingarna. Men när HR marscherade in med processer, mallar och ett tyskt ledarskap så var allt borta. Ordnung!

Gör som 1 740 andra, prenumerera du med.

På den tiden pratade vi inte om agila transformationer, mer om att få en Lean organisation, och inte bara IT. Efter ett år med HR stod jag inte ut längre och jag sökte mig vidare.

Jag har tidigare skrivit om ordet HR som sådant. I korta drag så handlar det om att inte använda ordet resurs så länge du talar om människor. Det kanske är att driva semantiken för långt men kan vi tala om n-ord och så kan vi även tala om r-ord, i alla fall på mitt skift. På det stora retailföretaget jag nyligen var på, var merparten av de agila coacherna fd projektledare och det var lätt att sortera ut dessa när r-ordet poppade upp.

Men det var ju transformation och HR detta skulle handla om. Min spaning är att HR inte får vara med alls eller tas som gisslan att vara med. Jag lyssnade nyligen på en pod där transformationsledaren stolt sade att HR var representerat i styrgruppen. Jag tycker att HR ska driva transformationen, inte vara representerat. Representerat = gisslan. Denna spaning går igen på alla företag jag jobbat på och är en regel. Var har vi de starka HR-cheferna som tar för sig? Vi har ju en rörelse som heter Agil-HR, var tar alla vägen sen? Är det en klubb för inbördes beundran? Agil transformation handlar om att få människor att bli medvetna om förändringsbehovet, vilja förändra sig, tillskansa sig kunskap för denna förändring, få möjlighet att förändra sig samt att få stöd i detta. Holistiskt. Allt detta handlar om människor och medan IT driver transformationen så kutar HR runt med enkäter, snedrekryteringar, ostrukturerade utbildningsinsatser och en oförmåga att förstå att resultatet blir fel person på fel plats med fel förutsättningar.

Och sen ska resursen in i ett team sedan… Den oredan tar vi i ett annat inlägg.

Mina tips för att transformera HR

  • OK, se till att HR är representerat då. Med ambitionen att senare driva. Bättre än inget.
  • Låt organisationen få skriva på svarta tavlan hundra gånger ”Jag är ingen resurs”.
  • Se till att prata om kompetens före man pratar utbildning. Definera kompetens och hur man anskaffar denna. Utbildning är en del av detta.
  • Safety first. HR måste vara de som äger detta som en del av onboardingen.
  • Döp om HR.

/Ove Holmberg, Agil pionjär, tvivlare, boomer och egen företagare sedan 1995.

Men du kanske tvivlar?


Annons

0
Years
:
0
Months
:
0
Days
:
0
Hrs
:
0
Mins
:
0
Secs
till pension…and counting.

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...