Bokrecension: Tillåt mig tvivla (Einhorn/Tersman)

Reading Time: 2 minutes

Titeln frestade för mycket och med kända författare tog jag boken ur hyllan på Nacka Bibliotek där jag blivit stammis. Bokens 180 sidor är väl disponerade, dock med ynka en (1) illustration. De båda författarna har ”mellansnack” mellan varje kapitel och greppet känns fräsht.

Tvärsäkerhet och dogmatism kan vara farliga. Våra åsikter påverkar våra liv, och när vi inte håller med varandra kan det leda till konflikter och polarisering. Men oenighet kan också vara utvecklande och hjälpa oss att tänka på nya sätt. Ofta ser vi våra åsikter som sanningar och har svårt att ändra dem eller se saker ur ett annat perspektiv. Vi vill hellre få våra uppfattningar bekräftade än motbevisade.

Att vara övertygad kan ge oss drivkraft och hjälpa oss inspirera andra, men det kan också göra att vi inte lyssnar på andra. Men vad händer om vi har fel? Genom att analysera varför vi tycker som vi gör kan vi få ett mer distanserat perspektiv och vara öppna för att ompröva våra övertygelser.

Varifrån kommer våra åsikter? Varför är de svåra att ändra? Och hur kan vi använda denna kunskap för att bli mindre tvärsäkra och mer insiktsfulla?

Stefan Einhorn och Folke Tersman diskuterar detta komplexa ämne. De verkar fortfarande komma överens, även om de ibland har olika åsikter och tjafset emellan känns fräsht.

Mina takeaways blir att det finns många parametrar att tänka på när man argumenterar för sin sak. Fanatism, dogmatism, härskartekniker, mod, självinsikt, empati, konfirmeringsbias, priming, lojalitet, kongitiv dissonans och sist men inte minst min egen magkänsla är ingredienser i tvivla-soppan och om man rör om i denna gryta så får man ett bra underlag för diskussion.

När jag nästa gång hävdar att Agile är stendött och aldrig funnits så ska jag försöka minnas de goda ögonblicken som faktiskt fanns där på Sandvik och Axfood.

Tack för att du Tvivlar

  • Format – Lite för stor för magväskan. Bra disposition. Betyg: 4
  • Pris – Gratis på biblioteket. Betyg: 5
  • Illustrationer – 1. Betyg: 2
  • Innehåll – Lätttläst trots att två akademiker får fria händer. Betyg: 4
  • Överraskning: – Nej. Betyg: 3
  • Slutbetyg: 4

Betyg: 4 av 5.

Varför skriver jag dessa recensioner? Här har du svaret.

Men du kanske tvivlar?


Annons

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...