Scrum mastern är död! Leve Gaffern!

Reading Time: < 1 minute

Jag uppgraderade mig nyligen från Agil Coach till Scrum Master men nu har jag gått vidare till min karriärs höjdpunkt och slutstation – the Gaffer. När jag presenterar mig som Gaffer idag lägger jag till att det är likt Scrum Master men mer agilt för att förtydliga men även skapa en viss nyfikenhet.

Ursprunget till detta uttryck är inte helt klart, men det finns några teorier om hur det kan ha uppstått:

  1. Ljussättning på filmset: En teori är att ”gaffer” kommer från filmindustrin. En gaffer är en person som ansvarar för att ljussätta på en filminspelning. Jag känner att det är just det jag gör. Jag står bakom scenen och låter mina talanger lysa på scenen med hjälp av mitt ljus.
  2. Fotbollstränare: I brittisk slang och dialekt finns det många ord som kan användas för att hänvisa till en person på ett informellt sätt. ”Gaffer” är ett sådant ord som kan ha uppstått som ett informellt smeknamn för en fotbollstränare på grund av dess allmänna användning för att hänvisa till en person i auktoritetsposition.

Personligen är mitt ledarskap djupt influerat av fotbollstränare som Ancelotti, Cruyff och Del Bosque. Gamla gubbar idag men tydliga i sitt auktoritära men humana ledarskap likt jag vill vara i jobbet. Jag känner också att jag behöver distansera mig från det överflöd av usla agila coacher och scrum masters det finns därute, nu när agilt har blivit passé och vi börjar återupprätta PMO och snart kommer väl även RUP tillbaka så då behövs vi gaffrar att sätta ner foten.

Problemet är brist på kompetens och guts för ovannämnda. Jag ser inte någon lösning annat än att avvakta vår AI generation – mina barnbarn som ska få lyssna på mima sagor.