Lönejämförelse lärare vs Scrum master

Reading Time: 2 minutes

Min kompis Oskar tjänar 40 i månaden och blev nyligen utsedd till sin kommuns bäste lärare. Vi är ett gäng killar som träffas 2-3 gånger om året och spelar poker och fiskar tillsammans ända sedan gymnasiet. I 40 år har vi hållit på och vi har blivit väldigt öppna med varandra där vi vädrar våra förhållanden och problem och tvekar inte att ge varandra tuffa gliringar. Denna kväll pratade vi löner och det var helt klart att jag med mina 65 lax i månaden var den som tjänade mest. Oskar var tvåa och de andra långt efter.

Men jag ska ärligt säga att jag skäms för min höga lön kontra vad jag faktiskt gör på dagarna. En vanlig vecka börjar med att jag går upp halv 9 och hoppar sedan in i vårt dagliga 9 möte via teams. Är det något problem som mitt team har så blir det ett par timmars jobb men sällan är det något. Sedan frukost och kanske nåt möte till innan lunch. Efter lunch tränar jag och jobbar sedan ikapp med något till 18 eller 19.

Tisdag, onsdag och torsdag är de enda dagarna som vi ska vara på jobbet. I stort sett samma rutin som måndagar förutom träningen och att jag åker hem runt 15. Jag jobbar väl ca 20% med brandsläckningar, 40% med förbättring och resten gör jag mycket onödigt som aldrig kommer att användas, tex något excelark som ingen kommer använda. 40% av tiden går till möten som är hemskt ineffektiva och illa faciliterade men det får bli en separat blogpost.

Fredagar nyttjar jag helt till ”8 timmar lärande” som är en möjlighet vi har. Då är jag hemma och ser ett webinar eller läser en bok.

Jag gör inte många knop och gör säkert hälften så lite som Oskar, har hälften så mycket ansvar och skäms för min höga lön. Vad värre är att om vi går en trappa upp i hierarkin så ligger lönerna på runt 80 och där måste man göra skäl för sin lön. Det är dessa som mailar dig mitt i natten för de hinner inte med sitt jobb på arbetstid. Ytterligare en trappa upp ska vi inte prata om men där har man fallskärmar när man klantar sig. Man kan tycka att jag har drömjobbet och så är det nog om man är lökare och står på hälarna. Jag vägrar dock bli medioker och kämpar för att min tid ska bli värdefull. En gång försökte jag nedgradera mig från roll för att slippa min flådiga titel och alltför höga lön men det gick inte i systemet. Jag får väl kämpa på med min höga lön men jag är transparent med att jag inte gör skäl för denna.