Behöver vi projektledare, kravare och agila coacher?

Reading Time: 2 minutes

Den frågan ställer jag mig då det är tre roller som jag har verkat inom men som jag nu märker blivit överflödiga, och därmed också jag, likt maskinskriverskor, rallare och kvacksalvare*? Jag har väl 10 år kvar i branschen, men kan jag hänga kvar alla dessa år när yngre hungriga talanger, med coolare och kryptiska titlar som tex RTE och med certifikat som utklassar mitt CV. Och efter något år i rollen lägger de till prefixet senior och dubblar sin lön. Och nu ska de nu höja pensionsåldern till råga på allt. Brandmän och balettdansörer får ju gå innan 60 så vore det inte på plats att överflödiga IT-konsulter som jag får göra det också?

I rollen som projektledare har jag på senare år sett mig hänvisad till att sköta veckorapporten och se till att faktureringen stämmer då vår scrummaster tagit över och nu verkar kunna allt. Det känns som jag blivit modern skrivmaskininst?

Som kravare har jag sett jobbet skötas lika väl, och ofta bättre, av hungriga produktägare som snabbt lär sig verksamheten som jag kan, men som även har koll på det agila och den nya teknikens möjligheter. Jag som tidigare lade ut kursen för projektet genom mina kravluntor och UML kunskaper får nu mig känna mig som en rallare utan någon bana att lägga.

Agil coach har varit min titel på senare år och har räddat mig hittills från stupstocken. Titeln har nu blivit de mest devalverade av dem alla. Har man läst boken och varit scrummaster så är man klar. Sen går kvacksalvarna runt och sprider manifestet med glättiga powerpoints utan att utmana status quo i sin rädsla för att bli obekväm.

Vad innebär de nya tiderna och de nya rollerna för oss? Är det bara ordbajseri eller måste jag skärpa mig och plugga ikapp?

Denna fråga och många andra ställer jag mig på ålderns höst och jag tror många med mig funderar över dessa. På Kravdagens speakers corner kommer jag facilitera en diskussion på detta tema i syfte att klargöra hur vår framtid ser ut. Anmäl dig till mitt hörn här så fortsätter vi diskussionen där.

/Ove Holmberg

ps. Vi kommer även ha två andra hörn på teman metoder och krav.

*) Kvacksalvare var ett skrå på 1800 talet där man utan erforderliga kunskaper gav verkningslösa medicinska behandlingar.  I strikt bemärkelse är en kvacksalvare en person som utan behörighet utövar medicinsk verksamhet som är reserverad för läkare. I vidare bemärkelse har ordet kommit att användas i betydelsen att utan kunskaper och utbildning utföra arbetsuppgifter, eller inkomma med åsikter, inom områden som kräver formell kompetens.

Publicerat i Okategoriserade: Arkiverat under:

Håller du med? Eller inte? Diskutera här...