Personlig AI OKR nu!

Reading Time: 5 minutes

Jag jobbar med AI. Nja, jag försöker i alla fall dagligen förstå AI och det räcker långt. Mitt team däremot är experter på AI och har framtiden för sig. Om tio år kommer dessa unga grabbar stå på en scen och dema en ny möjlighet samtidigt som de har trippel lön jämfört med en erfaren lärare. Notera att jag säger grabbar. Mer om det senare. Här i alla fall min personliga AI målsättning i form av OKR så jag inte halkar efter helt, den risk vi alla får se upp med för att fortsatt vara relevanta.

 • Objective: Hålla ett tal om AIs risker och möjligheter januari 2024
  • Key result 1: Deltagit på en AI konferens
  • Key result 2: Läst minst en bok i ämnet (det blir Liv 3.0 : Att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Tegmark)
  • Key result 3: Gått en en utbildning (det blir ChatGPT for product owners a Crisp)
  • Key result 4: Nätverkat med AI-Sweden både virtuellt och fysiskt
  • Key result 5: Lyssnat på 5 olika poddar i ämnet
  • Key result 6: Byggt min egen app mha AI.

Ovanstående kommer ta mig 8 timmar per vecka i tre månader. Men varför gör jag det?

Jag tror att AI är framtiden och jag försöker påverka mina barn att lära sig AI. Den ena är handbollsproffs och hon sitter nog säkert tills hon är 30 men den andra jobbar med redovisning. Där kan det bli tuffare. Och för mig som gammal gubbe som snart går i pension så sitter jag väl säkert eller? Här några gubbspaningar om AIs risker och möjligheter:

Möjligheter med AI:

 1. Livräddare i skenet av ditt öga: AI kan nu hjälpa dig att hitta dina glasögon med bara ett klick. Glöm bort att leta igenom hela huset med ditt förstoringsglas – det är en fråga för den moderna teknologin! Det gäller även allt som har med minnet att göra.
 2. Matleverans 2.0: Du behöver inte längre oroa dig för att lämna huset för att få din mat. AI kan beställa din favoritmat medan du ligger i din älskade soffa och gräver i din gamla myntsamling. Samt försöker få dagarna och gå.
 3. Datingrådgivare: Glöm att oroa dig över att vara för ”gammalmodig” när det gäller romantik. AI kan ge dig de senaste tipsen om dejtingtrender. Du kommer att swipea effektivare än någonsin! Inga fler gamla kärringar.

Riskerna med AI:

 1. Robotrevolt: Tänk dig en dag när dina gamla gräsklippare och krukväxter förenar sig för att ta över världen. De har tröttnat på att vara dina trogna följeslagare och vill nu ha hämnd för alla de år de spenderat i ditt tråkiga vardagsrum. Bara inte fjärrkontrollen trilskas.
 2. Digital Alzheimers: AI kan komma ihåg allt du någonsin sagt eller gjort. Det är som om du aldrig får glömma dina misstag och dumma kommentarer från förr. Det finns ingen rätt att bli bortglömd! Det där Facebookinlägget från 2010 finns där för alltid.
 3. Rymdintelligens: Vad händer om AI blir så smart att den flyger iväg i rymden för att utforska nya världar? Snart kanske du måste konkurrera med en robot om vem som är den riktiga ”rymdfararen.” Och lämnar oss i en öken av ingenting – nihilisternas Mecka.

Så, kära gamla gubbe, kom ihåg att AI inte bara är för de unga nördarna – det kan också ge dig en hel del underhållning och överraskningar i din ålderdom. Är du redo att ta på dig ditt digitala äventyrshatt och utforska en värld av AI-möjligheter?

Var du vaken?

Det sista tre styckena var AI genererat förutom den sista meningen i varje bullet som var min egen men härifrån är det jag igen. Jag testar bara om du är vaken och fattar läget. Själv försöker jag ersätta mig själv med AI.

Igår var jag på ett föredrag på IT-huset om AI-revolutionen för ytterligare inspiration. Arrangören hade två delar:

 1. Skapande av en snabb prototyp på 20 minuter där appen var körbar med grafik och allt med hjälp av fyra appar:

På 30 minuter skapade Tobias Löfstrand med ovanstående appar en körbar prototyp. Först matades behovet in i ChatGPT och sedan bad vi denna att generera kod som sedan lades in i Zapp. Resultatet var körbart men utan GUI. Vi kryddade sedan anrättningen med AI-genererade bilder från Clipdrop och vips hade vi en app vi kunde dema för att sedan bygga. Mycket imponerande men vad händer med alla UXare?

Ovanstående bild tycker jag talar för sig själv.

2. Därefter pratade Rocío Bachmaier om riskerna rent generellt. Inget nytt här men mycket övertygande om att vi går från Information age till Imagination age.

Rocío Bachmaier slutbild var råd kring hur vi ska tackla AI som enskilda personer. Amen.

Slutligen lite objektiva risker kring AI:

Demokrati

Här kommer AI bli en vattendelare likt internet blev för pensionärerna. Kanske även för kvinnorna då det föredrag och mässor jag varit på har 90% av det manliga könet. Kommer våra val om tio år vara papperslappar i urnor? Jag tippar att vår personliga AI-tjänst löser detta åt oss likt den gör med deklarationen, räkningarna, abonnemang och allt annat som tar onödig tid från att glo ännu mer på serier. Kvar blir de som inte hängde med.

Etik, moral och juridik.

Här kommer ett EU direktiv 2024 och som sedan under 24 månader ska implementeras som heter AI act där informationen uppdelas i tre risknivåer: Låg, hög och oacceptabel. Kommer ni ihåg GDPR och alla projekt vi hade? En krusning tippar jag. Det finns dessutom olika nivåer, dels för användare och dels för företag. 6 procent av ett företags globala omsättning anges som ett straffbelopp om man bryter mot denna. Oklart vilket måldatum som det blir men förmodligen runt 2026. Kravet på dokumentation kommer skärpas och klassificering av all mjukvara om AI används eller ej. Så kom ihåg att redan nu vara noga med dokumentationen så slipper vi ett nytt GDPR elände. Vi måste också vara tydliga med att visa om informationen är AI genererad eller ej. Om detta gäller även internt är det oklart.

Slutligen ett gott råd: Sätt upp din egna AI OKR nu innan du är irrelevant.

Ove Holmberg

Doubter, gaffer, author