Agila coacher = besserwissers

Reading Time: 2 minutes

Vilket snyggt skott sa min fru bredvid mig på läktaren. Jag rättade henne direkt som den besserwisser jag är och sa att det heter bra skott eller snyggt mål. Samma sak upplever jag ofta i arbetslivet där jag jobbar tillsammans med andra agila coacher som ju ska kunna allt om detta arbetssätt. Speciellt när dessa coacher börjar prata om teambuilding får jag flashbacks till min fru och hennes passion, dock okunskap om fotboll. Problemet med de agila coacherna är att de är för stolta för att inse att de inte har en aning om vad team är medan min fru verkligen försöker att använda de rätta orden och numera kan prata flytande fotboll.

För länge sedan när jag som Scrum Master hade ett möte med en agil coach som skulle skapa en playbook för vårat team tipsade jag denne om att jag tidigare gjort ett antal playbooks och kunde ge hjälpa honom. Denne agila coach hade aldrig tidigare sett ett team, ens på Sportspegeln, men hävdade att han visste vad en playbook var. Oavsett hantverk, om det så är glasblåsning eller agil coaching, måste du ha erfarenhet av vad du coachar. Det duger inte att gått glasblåsarkursen och sedan lära ut glasblåsning. Måste jag nämna att den agila coachen aldrig återkom med att få ta del av mina tips – har du någonsin hört talas om en agil coach som är lyhörd och vill ha feedback? Det är därför jag tagit bort agil coach ur min CV, trots att jag är Sveriges mest erfarna dito. Jag är numera stolt Gaffer, dvs det engelsmännen kallar sin coach i fotboll.

Sen finns de där agila coacherna som är riktigt, riktigt bra. Deras problem är ofta att de försöker överglänsa varandra med teoretiska resonemang omöjlig att följa, ju fler ord man får slå upp desto bättre. Så när jag funderar noga har jag nog bara jobbat med två bra agila coacher med förmåga att ta in feedback och ge av samma mynt samt kunna förklara för vanliga dödliga samtidigt. God Jul Christoffer Valgren och Joakim Börlin.