Kick out the Jams (motherf****s)

Reading Time: < 1 minute

Kan detta vara låten av MC5 som startade punken, som vi alla tror var en engelsk företeelse i slutet på 70-talet? I den eminenta serien ”Punkens historia” som förut fanns på SvT play, hävdas detta i alla fall. Tillsammans med the Stooges, även dom från Detroit, så spreds punken till New York i början på sjuttiotalet med band som New York dolls och Ramones och därefter till England med Clash, Sex pistols mm. Alla uppkäftiga och intensiva.

Låten av MC5 berättar när bandet spelade sin svettiga rock, fick dom ofta vänta på att bandet innan var klara med sin mesiga, långa och stela musik, där de stod och jammade. I originalinspelningen från 1969 så hörs för första gången motherfuckers och kanske bidrog just detta till upprördheten bland allmänheten som bidrog till gruppens för tidiga fall. MC5 var i alla fall motströms då, precis som jag är idag.

Låten har för mig fått en symbolisk betydelse för att sparka ut alla oengagerade latmaskar på jobbet. Jag vill se mer punkare även på jobbet. Nedan en sådan från ovan nämnda dokumentär. Citatet skulle kunna handla om agilt men det är punk som avses.

Punk är en attityd för förbättring vilket även Agile är.

Punk = Agile

Ove Holmberg