Prästen som tvivlar på Gud

Reading Time: < 1 minute

Det är bättre att tvivla lite än att tro för mycket.

/Ålderman i Överkalix.

Ja så sade den äldre mannen till den unge prästen Bengt Pohjanen i Kristi Förklarings Ortodoxa kyrka i Överkalix någon gång på -70 talet.

Jag satt nyligen och väntade på nyheterna en lördagkväll och fick då lyssna på Bengt som då predikade om tvivel i Helgmålsringningen. Bengt berättade bland annat att han som nyutexaminerad präst ”med stor säkerhet och yviga gester” förkunnat sanningen för den äldre mannen och fått dessa härmed bevingade ord tillbaka från denne som svar.

Jag fick lite deja vu och blev lite nyfiken på denne Bengt och fann att han numera var författare som tvivlade på Gud. Jag fann också en intervju med denne Bengt från -90 talet där han som präst på -70 talet bad domkapitlet att torka sig i röven med den servett han hade skrivit sin avskedsansökan på och menar att ”endast den som tvivlar kan tro på Gud”.

Nyfiken i en strut beställde jag nu hans bok Himlalots där det lovas tvivel en masse. Jag återkommer med en review av denna bok.

Oavsett är detta exakt vad vi på Tvivla står för. Vi utmanar status quo och skapar diskussioner. Diskussioner som leder till insikt och förbättringar och först då för en tro. Tack Bengt för dessa ord eller ska vi tacka åldermannen? Vi tog dessa rakt av som vår slogan men först efter att fått ditt OK. Du berättade då en episod om din bok ovan där en patient inom den palliativa vården i Gävle hade åkt hela vägen till Norrland för att tacka dig för tvivlet som boken sådde. Jag antar det var tvivlet på döden. Tänk om fler vågade tvivla, vad mycket vi skulle lära oss av varandra och vad längre vi skulle leva.