Jira – vår tids kyskhetsbälte

Reading Time: 2 minutes

Jag har jobbat med de flesta moderna ALM verktyg och deltagit i utredningar kring upphandling av dessa. Jag har till och med byggt ett eget verktyg baserat på Mantis Bug Tracker OpenSource och fått njuta av full frihet i att sätta upp verktyget enligt principen

Verktyget ska stötta vårt arbetssätt – inte tvärtom.

/Ove Holmberg

Generellt sett kan man säga att vinnande verktyg i upphandlingarna alltid har varit den som haft flest chefer ombord. Dvs jobbat med verktyget förut oavsett hur uselt det har varit. Man vill ju glänsa. Verktyget ska stötta arbete i alla de tre flygnvivåerna strategi (portfölj), taktik (tåg) och operations (team) främst avseende att länka ihop dessa tre delar så vi får spårbarhet och kan se i framtiden. Men aldrig har hänsyn tagits till vad teamen anser. Teamen som verkligen jobbar i verktyget och inte bara läser rapporter och dashboards som cheferna gör.

Att konfigurera sönder Jira är normen då allt för många agila coacher haft party och fått adminrättigheter de aldrig skulle ha haft. Och ovan på det chefer som skapar WSJF fält och annat skräp för att få kontrollen de aldrig kommer att få på grund av datat in är skräp. Delar av vår organisation kör Azure Devops med framgång men cheferna är helt inställda på Jira – det är ju trygg mark för dem.

Jag som Gaffer (was Scrum Master) vill för mitt team ha ett eget Jiraprojekt (allra helst Azure Devops dock) som vi kan jobba i med vårat arbetssätt. En minimal baskonfig där vi, om behov uppstår, kan lägga på det som just VI behöver. Länken ”uppåt” behöver dock definieras för att skapa spårbarheten. Det räcker med ett ynka fält hos oss för att skapa den relationen. Ovanför våra workitems i teamet finns organisationens planeringsitems de kan hålla på med bäst de vill så länge de har värde när de är redo för oss i skyttegravarna. Nu tvingas vi leva i ett sönderkonfigurerat Jiraprojekt som är gemensamt för 70 team där de flesta är på krypastadiet när det gäller agil kravhantering. Vi som är det bästa teamet behöver ingen sportbil, vi behöver en lådbil som vi kan bygga ut vartefter. Drivmedlet kan vi dock ha samma som övriga team. Att jobba i Jira har idag blivit mer jobb än det tar att göra det vi ska.

På fritiden driver jag ett hobbyprojekt för hemlösa där vi använder Jira med full frihet att konfigurera -vilket vi gör ofta. Det är som att rida naken antar jag.

Men allra helst vill jag tillbaka till post-it på en vägg eller en excelfil.