Är du hovnarr eller kvacksalvare?

Reading Time: 3 minutes

På bilden ser du en målning på den polske hovnarren Stańczyk som var känd som en tänkare. På målningen våndas han över nyheten om att ryssarna intagit Smolensk 1514, alltmedan hovet hänger sig åt dans i bakgrunden. © Muzeum Narodowe, Warszawa

I rollen som agil coach och konsult har jag stött på många begrepp som kommer och går. Jag har som vana att, under den första månaden hos en ny kund, skriva upp alla nya begrepp och fråga vad de innebär och varför. En del undrar nog varför inte den allsmäktige inte förstår bättre medan andra smyger fram efteråt och tackar för att de äntligen fick svaret. Efter var tionde ord i min bok ropar jag högt BINGO! och får förklara för omgivningen varför jag gjorde det. Att spela bullshit bingo har blivit en sport för mig som innebär att man samlar på ord eller förkortningar som få förmodligen förstår och vågar utmana. Du kanske tycker att detta är att märka ord men det är med orden man tillämpar härskarteknik och låter de andra förstå att man vet bäst. Själv sliter jag nu hårt med att leva som jag lär och inte skriva slang i detta inlägg, som jag annars ofta använder.

Men för att kunna göra det krävs att man har stor safety (BINGO!) inom sin organisation eller som jag – erfaren konsult. Ofta finner jag mig själv ”ute hos kund” i dialog vid en kopieringsmaskin med de som inte vågar. Jag blir en ventil eller förtroendeman man kan gråta ut hos och fördelen med konsultjobbet är att jag ofta vet mer om tillståndet än ledningen. Genom att utmana status quo och tänka kritiskt hellre än att CYA (cover your ass aka sköta mig själv) så tar jag smällen från många på golvet. Jag tror att man som agil coach måste axla rollen som hovnarr* och framföra budskapet uppåt när ingen annan vågar. Annars göder man kulturen med det okritiska tänkandet där chefen alltid vet bäst. Som hovnarr trampar du på många tår i din iver att roa och oroa. Men du njuter lyxen av att vara frikopplad från politiken som ofta styr agendan, så du har råd med detta om du har en säker miljö. Genom att trampa på tår får du många ben att röra på sig och få blodet att pumpa hellre än att stå i samma hörn hela dagarna. Det kallas förändring och de flesta gillar inte det men är nödvändigt för överlevnad.

Motpolen till hovnarren är de agila coacher som jag kallar kvacksalvare* och som på tu man hand spyr sitt missnöje över den organisation de verkar inom, men sen i plenum (hupp där kom det = armhävning. I grupp typ) strör sitt hemkok över stela lemmar samtidigt som de predikar nya buzzword som te.x. SaFE och FURPS+. Och eftersom våra konkurrenter gör så här, så gör vi det också. Den agila coachen har ju talat. Var är det kritiska tänkandet? Vi agila coacher har inte alltid rätt. Faktiskt rätt sällan.

Vill du veta mer om kritiskt tänkande så googla på funktionell dumhet som är det nya buzzwordet du måste kunna;)

/Archibald Armstong

* En hovnarr var under medeltiden, renässansen och barocken en gycklare som var hos en storman eller ibland vid ett furstehov. En narr hade som funktion att underhålla sin herre, även om hans roll innebar att han fick något större utrymme att säga ”sanningar” som ingen annan vågade säga utan att bli halshuggen. Det fanns dock alltid gränser även för narren, Karl I av Englands hovnarr Archibald Armstrong fördrevs från hovet sedan han förolämpat ärkebiskopen av Canterbury

Kvacksalvare var ett skrå på 1800 talet där man utan erforderliga kunskaper gav verkningslösa medicinska behandlingar.  I strikt bemärkelse är en kvacksalvare en person som utan behörighet utövar medicinsk verksamhet som är reserverad för läkare. I vidare bemärkelse har ordet kommit att användas i betydelsen att utan kunskaper och utbildning utföra arbetsuppgifter, eller inkomma med åsikter, inom områden som kräver formell kompetens.

Ove Holmberg

Doubter, gaffer, author