Betsson och andra oseriösa företag

Reading Time: 4 minutes

Som konsult och i ett fåtal fall anställd har jag varit runt på ett sjuttiotal företag och denna post kommer handla om de som jag här menar är oseriösa på olika sätt och där Betsson är det ledande företaget i denna genre.

Tillbaka till 2007 då jag fick jobb på Unibet som den första Scrum mastern där. Jobbet fick jag för mitt brinnande intresse av Agile samt mina branchkunskap jag hade byggt upp genom fyra års utveckling av min egna site tippa.nu som var en community för tippare av alla möjliga ligor från speedway till Champions league. Den byggde på att deltagarna vann ikoner när det vunnit en tipsliga och jag fick 100:- via SMS av de fåtal som valde VIP-nivån med lite extra features. Den första gameificationen?

På Unibet flirtade vi med de som var VIP med annat än ikoner och det var att vipparna (de spelade extremt mycket) bjöds in till VIP-kvällar som vi använde till att förena nytta med nöje genom att testa mobile betting på dessa för första gången i Sverige. Jobbet på Unibet ledde till ett jobb på Betsson som slutade två år senare genom att jag fick en avtackning som många hör av sig än idag och minns. Min chef gav mig blommor och vitsord och sedan höll jag ett långt tal om denne chefs oförträfflighet och om skälet till att jag slutade, som var att jag upptäckt oegentligheter som jag nu hade avtalat bort för att glömma. Men om jag minns rätt så var det bara tre års tystnadsplikt så det kan vara intressant att här berätta hur Betsson jobbade då, men även än idag för 2019 fick jag komma tillbaka till Betsson som konsultande agil coach. Min fd chef hade då fått sparken av samma anledningar som jag hade anmärkt på.

Året var 2009 på Betsson då vi kringgick alla de få regleringar som fanns i Sverige genom att sätta upp en spelbutik på Götgatan, ha servrarna i Sverige i en hemlig lägenhet på Drottninggatan samt kringgå de blockeringar Turkiet (största marknaden då) satte upp för vår site. Mycket låg etik och moral och kanske även olagligt? Men det var inte det som jag anmärkte på när jag fick sparken. Det var chefens beteende som då, 10 år före #metoo, var sexuella trakasserier. Chefen var headhuntad och kom från toppjobb på operatören Tre. Där hade han dock fått sparken för att flirtat med fel personer. Hans fru upptäckte det och skickade ett mail via hans dator till alla på Tre och berättade det för de som inte redan visste.

Väl på Betsson rekryterade han mig som Scrum master för Sportboken och allt var väl till en början. Chefen var väldigt nyfiken på det Agila arbetssätet och försökte ta efter. En morgon var jag först på jobbet som vanligt när vår vackra receptionist kom och chefen tätt efter. På diskussionen, som de trodde jag inte hörde, så var det uppenbart att det fanns en blivande relation där. Here we go again tänkte jag men lade mig inte mer i detta. Nästa rekrytering var en tjej, vi kan kalla henne Ylva, som skulle jobba med Infrastructure & Operations. Ylva belv inte långvarig men hon hann för mig berätta att hon utsatts av både det ena och andra från chefen. Då chefens och min relation hade mognat klev jag in på hans rum och berättade vad jag tyckte om detta. Strax därefter blev jag degraderad till testare i ett projekt med förhoppningen att jag skulle säga upp mig. När jag inte gjorde detta, utan eskalerade detta till VD, så erbjöds jag ett frikostigt avgångsvederlag mot tre års tystnad. Idag skäms jag över att jag tog det erbjudandet men man lär sig. Och jag skäms över att ha jobbat i denna branch.

2019 var jag tillbaka på Infrastructure & Operations som konsult. Endast tre personer var kvar sedan sedan sist och en var VDn. De kvarvarande berättade att chefen blivit omplacerad som en hint på att han borde söka nytt jobb. Dvs samma taktik som han förde mot mig. Jobbet jag gjorde var att utbilda personalen i det Agila. Sista dagen blev jag avtackad inför alla och fick vitsord för ett bra jobb. På samma möte, ett sk all-hands, fick jag dock en flashback till Unibets VIP program då VIP-avdelningen demonstrerade sitt arbetssätt med att ringa upp och gulla med dessa, utan att skämmas ett dugg.

Varför jag i titeln skriver att Betsson är oseriöst är på grund av dess kultur att hela tiden kringgå (de själva väljer ordet utmana) svensk lagstiftning samt den tystnadskultur som råder. Betsson skriver i sin årsredovisning att de haft ett (1) visselblåsarfall internt men jag själv fick 2009 dagligen sådana (de visste att jag inte skulle ta det till chefen) vid kopieringsmaskinen där chefen inte hörde och såg. 2019 samma sak, där de interna nöjdhetsmätningarna uppenbart var justerade. Det kan man även utläsa via siten Glassdoor där jag rankat Betsson som det giftigaste företaget. Här några andra röster:

  • To understand Betsson, start from the CEO. The CEO was fired in 2021, however, within a few days the board ’changed their mind’ and he was back-in the job. That’s the company culture.
  • Some of my marketing manager colleagues have disgusting values. 19th century values about women.
  • I was only a contractor, but people came to me with their problems with management. I did surveys on Psychological safety and got all time low scores. Internal surveys with high scores must have been tampered with. People laughed at the scores. People made jokes about the management as the ”russian governement”. No swedes want to work there due to the toxic culture, low salary and business without a purpose.
  • Quick to blame and slow to praise. Managers are incompetent, they will ONLY promote Maltese with no education as they have complexes, insecure they fear the educated to the point they will shamelessly spread lies and rumors. Terrible culture.
  • Everybody wants to be the decision makers but no one wants to take responsibility unless successful otherwise there is a lot of finger pointing and blaming this and that.
  • Bad culture that unskilled HR has been desperate to fix by hiring new people because they are so out of touch with a modern workplace and what makes people happy.

Jag har skickat detta bloginlägg innan det publicerats till VDn och gett honom en vecka att svara på detta men ej fått något svar.