Team är överskattat

Reading Time: 3 minutes

När jag var ung systemutvecklare på 80-90 talet så fanns inga mjukvaruteam. Det fanns endast fotbollslag och det var min passion. Jobbet var endast för att tjäna pengar i väntan på proffskontrakt men fyllde även en stor social funktion. Vad jag gjorde om dagarna på jobbet var sekundärt och vi hade inga mål eller visioner att sträva mot som kittlade. Jag gick till jobbet helt enkelt. Prioritering av mitt arbete skötte jag själv med hjälp endast av rolighetsfaktorn. Ibland knackade någon på min dörr och bad om något brådskande, då gjorde jag det, annars fick det vara. Utbildning höll jag ibland men det var något jag duckade för till förmån för roligare jobb som makron i Excel eller en ny Notesdatabas. Det värsta som fanns var grundkurs i Word.

Tre raster om dagen hade vi 08.30, 11.30 och 14.30. Då gick vi från våra små små rum i lämmeltåg till fikarummet eller lunchmatsalen. Där träffade man alla på IT och skrockade om allt utom jobb. När Oldis, Melker, Ryman, Tordan och Putte Asp fikade samtidigt var det högtid. Putte Asp var massör i landslaget och han hade alltid en skröna på lut och då kunde en fika ta en timme. På lunchen träffades vi i vår grupp och lunchade tillsammans. Det hette inte team då och inte var vi något heller. Alla vi var experter på någonting och mitt område var Excel där jag byggde små system åt användarna. Ibland knackade jag på någons dörr för att ställa en fråga av allmän natur, få kunde hjälpa mig med Excel men inte behövde jag någon hjälp då jag var bäst på området. Körde man fast var det bara att testa, misslyckas och testa igen. Eller köpa en bok. Ingen Internet fanns att fråga.

Kontorsstöd hette vår grupp och vi stöttade kontoren med allt kring våra nya PC miljö som installationer med diskett (DET var det värsta jobbet), utbildning av användare och systemutveckling. Klockan 15.58 hängde alla på stämpelklockan för då fick man tillgodoräkna sig arbete fram till 16.00. Ibland fick man stötta något projekt som en resurs. Det var kul för då fick man hänga med de coola konsulterna och gå få gratis öl. Dåförtiden hade vi pubafton en gång i månaden där vi kunde dricka starköl, prata fritt och kritisera cheferna. (Idag har vi PI-plannings en gång i kvartalet samt förtroliga möten i kopieringsrummet istället.)

Idag ska vi alla jobba i team. Team hit och team dit. Inga grupper finns längre för nu är alla i team. Även HR är ett team men här tvivlar jag. Själv coachar jag team numera och får dessa att ha kul och bli effektiva men det är inte alltid alla människor är betjänta av att vara i team, idag. Många tvingas in i dessa pseudogrupper och förväntas vara sociala och dela med sig av sin kompetens. Det är inte alltid så kul tycker somliga, speciellt de som bara har några år kvar till pension eller progmofos som bägge är ovärderliga som experter.

Min lösning på detta är att skapa expert-team där dessa äss kan sitta och uggla likt jag gjorde på 80-90 talet. Inom mjukvaruutveckling kallas dessa team numera för complicated subsystem team. Dessa experter kommer dock missa fikat för det finns inte längre, men det är ju inget dessa bryr sig om i alla fall. Team är ingen one-size fits all lösning då människor är olika och vissa trivs bäst själv men även teamens kunder ser vesäntligt olika ut och då bör teamen göra det också. Jag trivdes då när jag jobbade solo men jag trivs än mer nu när jag är med mitt team förutsatt vi är vad jag kallar ett REAL TEAM, men det är sällsynt och en vision. Men för de som lyckas bygga detta riktiga team väntar lyckliga ägare eller supporters.

A real TEAM is a smallempowered and stable group of committed and competent people working aligned with their organisation in a safe environment together towards our common goals.

Busy with delighting our customers and stakeholders while growing our team and product.

/Ove Holmberg

Min egen definition här ovan, som jag skrev 2018, håller dock inte riktigt längre.

 • Small – I våra team trycks in så många människor som en teamledare mäktar med att ha performance samtal med. Ofta 20 eller fler.
 • Empowered – Människor ska inte ges makten, den finns där redan och ska utövas utan order.
 • Stable – Folk kommer och går mer idag. Företagen kämpar om att behålla sin kompetens.
 • Committed – Man är mer engagerad i sin lön än företagets okända vision.
 • Competent – Tvärfunktionella team pyttsan. Här är vi alla experter på våra områden.
 • Aligned – Utklassat av autonomi in absurdum.
 • Safe – Säker är ett buzzword det går att skriva böcker om.
 • Together – Det satte offshoring stopp för och det som fanns kvar fixade Corona.
 • Goals – Målen för våra team mäts sällan och blir tomma ord.
 • Deligthing – Vi nöjer oss allt för sällan, hellre överarbetar vi tills vi är nöjda.
 • Growing – Det finns det inte tid för, vi måste leverera.