Bokrecension: Snacka snyggt (Eksvärd)

Reading Time: 2 minutes

Sommaren 2023 tog jag mig an sju böcker på min semester. Här kommer en recension av en av dessa De andra hittar du här. Jag skickar dig gärna min bok om du vill använda den för en bokcirkel eller en debatt. Räkna med mig!

Elaine Eksvärd har vi ju sett på TV4 när hon snackar retorik och detta är hennes bok om just retorik. Själv anser jag retorik vara ett mycket viktigare ämne än syslöjd som jag hade i grundskolan. Hon definierar det rätt snyggt när hon menar att det är konsten att få folk att lyssna – inte att kunna tala – det som jag alltid trott. Boken är lättläst på 280 sidor och har massor med tips och roliga episoder. Den roligaste om kvinnan som blev anhållen för tjuvfiske i sin roddbåt där hon låg och solade (med ett metspö gömt i båten). Hon sade då att hon skulle anmäla polisen för sexuellt ofredande då även han hade verktygen undanstoppade. Polisen tackade för sig och puttrade vidare. Att kunna vända på matchen med ord utan att gå upp i falsett är coolt.

Boken inleder med att berätta hur man kategoriserar folk i färger för att kunna möta dem på rätt sätt. Denna färgmetod är jag ytterst skeptisk till då jag själv är alla färger (utom grön) och överlappet mellan dessa är för flummiga. Känns som kvasivetenskap. Och där gjorde jag mig skyldig till ett retoriskt fel och det är att verka ball med coola (ofta sammansatta) ord för att verka märkvärdig.

Vidare en lektion i kroppsspråk och olika stilfigurer (ex metafor) för att få folk att minnas bättre vad du talar om. Konversationsteknik, strategier, argumentationsteknik, förhandlingsteknik, storytelling och annat som jag finner väldigt intressant att förstå rävspelet bakom.

Jag har pluggat retorik på universiteten rätt nyligen och kände igen mig i det mesta men ett par saker tar jag med mig.

  1. Att ge feedback omvänt. Att ta det negativa först och sedan det positiva. Ex: Du är inte så bra på att hålla föredrag och workshoppar men du är en jävel till teamspelare.
  2. 2-1-Refutatio-3. En teknik för att övertyga. Man lägger först fram sitt näst bästa argument (2). Sedan sitt sämsta (1). Därefter lyfter man fram ett motargument (Refutatio) för att sedan krossa det med det bästa argumentet (3)

Boken får med beröm godkänt och kommer användas när jag ska försöka få organisationer att förstå det fiffiga med ett agilt arbetssätt. En kamp som jag inser att jag kommer förlora mot trygghetsknarkarna.

Detta var en bokrecension av mig. Vill du veta varför och hur jag gör dessa så kan du läsa om mig som boknörd här!