Bokrecension: For full potential (Carlsson, Tropé)

Reading Time: 2 minutes

I mitt arbete som förändringsledare trodde jag att jag hade hört om det mesta men när jag predikade OKR (mätning av målstyrning) för min kund så kontrade dom med att vi behövde koppla ihop detta med EOR. EOR? svarade jag. Det krävdes sedan ett digert deckararbete för att ta reda på vad detta var men till slut hittade jag på nätet en kommun som hade använt EOR och det koncept som EOR ingår i, For Full Potential – att uppnå det extraordinära (EOR). Jag kontaktade kommunen och fick en kontakt med författarna till denna bok som skickade mig en kopia.

Boken, en smidig sak på 100 sidor, rikt illustrerad, lästes igenom på en dag. Som vanligt läser jag alla böcker två gånger och här kommer min recension.

Boken baseras på tre modeller som används som stöd för förändringsarbetet
  1. Xet. Hur man synliggör förändingen från nuläge till börläge och vilka förändringar (skifte/uppbrott) som krävs för att nå EOR.
  2. Fyrfältaren. För att identifiera var potentialen finns för förändring.
  3. 4FP modellen. Vilka steg som ingår i förändingen.

Bokens bästa delar är alla case från verkligheten där författarna beskriver den tröghet de mött ute i organisationer och där företagen är nöjda med att göra lagom förändring eller inget alls (Status Quo). Igenkänningsfaktorn är stor och jag gillar stilen boken är skriven i, med en liten syrlighet mot de tröga organisationerna.

Jag saknar dock helt någon koppling mot mätbara mål som KPIer och OKRer. Ingenstans nämns det att förändring måste mätas för att vi ska kunna förstå om vi är på rätt väg mot den effekt vi strävar efter och där antar jag att EOR kan jämställas med OKR eller KPI? En OKR tex brukar ha ”stretch goal” som innebär just att det är något extraordinärt vi strävar efter och den som siktar mot solen…

Boken är utgiven 2013 (före OKRs popularitet) och är svår att få tag på så jag anar att konceptet har förfinats och bytt skepnad men det finns många små lärdomar som är giltiga än idag.

Mina takeaways:

  1. Xet kommer jag prova i min kommande workshops kring att ta fram OKR.
  2. 4FP modellen kommer jag inte prova då jag föredrar PDCA eftersom den är vedertagen.
  3. Fyrfältaren kommer jag prova på för att få en mer relevant och precis bild av vår potential istället för en gammal hederlig SWOT.

Detta var en bokrecension av mig. Vill du veta varför och hur jag gör dessa så kan du läsa om mig som boknörd här!