Bokrecension: Deep Work (Newport)

Reading Time: 2 minutes

Sommaren 2023 tog jag mig an sju böcker på min semester. Här kommer en recension av en av dessa De andra hittar du här. Jag skickar dig gärna min bok om du vill använda den för en bokcirkel eller en debatt. Räkna med mig!

Boken, som är skriven av Cal Newport som är professor i datavetenskap, publicerades 2016. Den utforskar vikten av ”deep work” (eller djuparbete som är den svenska översättningen) vilket är förmågan att koncentrera sig djupt och ostört på krävande arbetsuppgifter utan avbrott från distraktioner.

Boken börjar med en kritik mot den moderna arbetskulturen som präglas av ständig distraktion och kontinuerlig anslutning till teknologi. Cal Newport argumenterar för att den här typen av ytliga arbetsvanor inte bara leder till ineffektivitet utan även till att den kreativa potentialen förminskas.

Djuparbete syftar till att fördjupa sig i arbete som kräver koncentration och fokus på hög nivå. Genom detta kan man producera högkvalitativt arbete på kortare tid och uppnå mer meningsfulla resultat hävdar Newport och han har många berättelser i boken som stöder denna hypotes.

Boken presenterar fyra principer för djuparbete:

  1. Hitta rätt rutiner: Skapa fasta rutiner och scheman för att förlägga tid för djup koncentration utan distraktioner. Newport betonar vikten av att skapa strukturerade arbetsvanor som ger tid för både ”deep work” och avkoppling.
  2. Eliminera distraktioner: Identifiera och minska distraktioner i arbetsmiljön. Sociala medier, oplanerade möten och ständig e-postkontroll är exempel på distraktioner som kan hindra djupt arbete.
  3. Träna ditt sinne: Bygg upp din förmåga till koncentration och fokus genom träning. Genom att öva på ”deep work” blir det lättare att uppnå det och att hålla sig fokuserad under längre perioder.
  4. Skapa balans: Balansera djupt arbete med tiden för vila och avkoppling. Att låta hjärnan återhämta sig och ladda om är avgörande för att kunna prestera på hög nivå under ”deep work”-sessioner.

Newport belyser även farorna med att ständigt reagera på distraktioner och låter yta ta över djup i arbetsprocessen. Han betonar vikten av att medvetet välja vilken typ av arbete man fokuserar på och varför. Här kommer jag enligt princip 2 ovan avinstallera alla mina sociala appar på min mobil för att se om det kan skapa ro.

”Deep Work” är en inspirerande och praktisk bok som erbjuder verktyg och strategier för att förbättra produktiviteten och prestationsförmågan genom att omfamna djuparbete i en alltmer störande värld. Boken riktar sig både till yrkesverksamma och studenter som söker att nå högre nivåer av framgång och prestation i sina karriärer och studier.

Återigen en bok av en amerikansk professor som inte har en aning om hur det fungerar på ett genomsnittligt kontor i Sverige. Djuparbete passar som hand i handske för en professors research ute i en skrivarlya på landet men mindre bra för ett team i ett kontorslandskap men om man gör djuparbetet inom konceptet wingmate så kan det fungera. Nedan min åtgärdslista som jag publicerade på vår teamsyta som ett statement men även som inspiration för det övriga teamet:

Detta var en bokrecension av mig. Vill du veta varför och hur jag gör dessa så kan du läsa om mig som boknörd här!