Vi sportfånar har ju tabellen och statistik som xG, bollinnehav och löpmeter. Med detta kan vi sedan lägga upp en träning som slipar på det som inte var bra i sista matchen. Låg xG = mer skotträning. Men inom mjukvaruutveckling existerar inga mätetal annat i litteraturen. Vi är för fega. Det finns många varianter av mätetal där KPI och OKR är de regerande just nu. Skillnaden mellan de båda är att KPI mäter prestanda och OKR framsteg. En KPI i fotboll är bollinnehav. Ju mer sådant desto större chans till framgång. EN OKR inom fotboll är att vinna ligan (Objective) och att vinna fler bortamatcher (Key Results) är en av flera mätpunkter på vägen dit. Andra kan vara att göra många mål och att vara skadefria.
Men inom mjukvaruutveckling ser jag fegheten bland chefer att inte våga visa upp sina mätetal. Att göra en första mätning (benchmark) kräver mod att visa upp sina usla siffror och göra dem transparenta för att sedan bli konstant uppmätta och förhoppningsvis förbättrade i takt med att vi gör justeringar. Mätetalen ger oss vägledning på vad vi behöver fokusera på för att skapa actions att jobba med.

Ovan mina nio mätpunkter med tre exempel:
- Lågt värde – bör skapas action för. I detta fall införa WIP-limit.
- Högt värde – fira detta!
- Stor förändring sedan senast – bör skapas action för. I detta fall ser vi över vår planeringsprocess.
Förutom fegheten är datakvalitén en fråga. Risken är stor för 3,8 i snitt. Dvs det svenska att rösta mellan 3 och 4 på en femgradig skala för att slippa sticka ut. Jag kallar det för mellanmjölksyndromet och är beroende av tryggheten och engagemanget i den miljö där du ger din input.

På SPP hade vi en skenande WIP i portföljen. LACEt som jag (då stolt men numera skämmigt) tillhörde påpekade vid varje tavelgenomgång (kommer ni ihåg dessa?) att det nu hade ökat igen – mängden pågående arbete. När detta skämtades bort gång på gång så satte jag upp en post-it i varje kolumn med tre värden. En för det benchmark jag gjorde, en för förra veckans värde och en för dagens värde. Det blev ett kraftfullt verktyg för att visualisera denna WIP KPIn. När det inte fungerade skapade jag nedanstående sammanfattning vilket fick konsekvenser

På mitt jobb har vi försökt jobba agilt nu på det trettonde året, utan några uppmätta effekter. Det som däremot är lätt att mäta är alla de möten, utbildningar och certifieringar detta kostat. Nu har Folksam anställt en performance manager för att komma på rätt köl med detta. Vi får väl se vad detta ger.
