Personlig AI OKR nu!

Reading Time: 5 minutes

Jag jobbar med AI. Nja, jag försöker i alla fall dagligen förstå AI och det räcker långt. Mitt team däremot är experter på AI och har framtiden för sig. Om tio år kommer dessa unga grabbar stå på en scen och dema en ny möjlighet samtidigt som de har trippel lön jämfört med en erfaren lärare. Notera att jag säger grabbar. Mer om det senare. Här i alla fall min personliga AI målsättning i form av OKR så jag inte halkar efter helt, den risk vi alla får se upp med för att fortsatt vara relevanta.

 • Objective: Hålla ett tal om AIs risker och möjligheter januari 2024
  • Key result 1: Deltagit på en AI konferens
  • Key result 2: Läst minst en bok i ämnet (det blir Liv 3.0 : Att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Tegmark)
  • Key result 3: Gått en en utbildning (det blir ChatGPT for product owners a Crisp)
  • Key result 4: Nätverkat med AI-Sweden både virtuellt och fysiskt
  • Key result 5: Lyssnat på 5 olika poddar i ämnet
  • Key result 6: Byggt min egen app mha AI.

Ovanstående kommer ta mig 8 timmar per vecka i tre månader. Men varför gör jag det?

Jag tror att AI är framtiden och jag försöker påverka mina barn att lära sig AI. Den ena är handbollsproffs och hon sitter nog säkert tills hon är 30 men den andra jobbar med redovisning. Där kan det bli tuffare. Och för mig som gammal gubbe som snart går i pension så sitter jag väl säkert eller? Här några gubbspaningar om AIs risker och möjligheter:

Möjligheter med AI:

 1. Livräddare i skenet av ditt öga: AI kan nu hjälpa dig att hitta dina glasögon med bara ett klick. Glöm bort att leta igenom hela huset med ditt förstoringsglas – det är en fråga för den moderna teknologin! Det gäller även allt som har med minnet att göra.
 2. Matleverans 2.0: Du behöver inte längre oroa dig för att lämna huset för att få din mat. AI kan beställa din favoritmat medan du ligger i din älskade soffa och gräver i din gamla myntsamling. Samt försöker få dagarna och gå.
 3. Datingrådgivare: Glöm att oroa dig över att vara för ”gammalmodig” när det gäller romantik. AI kan ge dig de senaste tipsen om dejtingtrender. Du kommer att swipea effektivare än någonsin! Inga fler gamla kärringar.

Riskerna med AI:

 1. Robotrevolt: Tänk dig en dag när dina gamla gräsklippare och krukväxter förenar sig för att ta över världen. De har tröttnat på att vara dina trogna följeslagare och vill nu ha hämnd för alla de år de spenderat i ditt tråkiga vardagsrum. Bara inte fjärrkontrollen trilskas.
 2. Digital Alzheimers: AI kan komma ihåg allt du någonsin sagt eller gjort. Det är som om du aldrig får glömma dina misstag och dumma kommentarer från förr. Det finns ingen rätt att bli bortglömd! Det där Facebookinlägget från 2010 finns där för alltid.
 3. Rymdintelligens: Vad händer om AI blir så smart att den flyger iväg i rymden för att utforska nya världar? Snart kanske du måste konkurrera med en robot om vem som är den riktiga ”rymdfararen.” Och lämnar oss i en öken av ingenting – nihilisternas Mecka.

Prenumerera för att fortsätta läsa

Prenumerera för att få tillgång till resten av det här inlägget och annat prenumerantexklusivt innehåll.

Publicerat i AI: