Avveckla agila coacher!

Reading Time: 3 minutes

Hörni, för tio år sedan anordnade jag och några andra pionjärer en workshop på temat Projektledare behövs dom? Det var en falang ur tankesmedjan Agile Sweden som fått bästa sändningstid på dåvarande ledande forumet för nätverkande, Dataföreningen. Det var lapp på luckan med över 100 deltagare varav de flesta oroade projektledare. På andra sidan hade vi riggat ett par agila talibaner som envist hävdade att projektledarna var lika moderna som rallare, skrivmaskinister och kittelflickare. Vi lyckades få till en mycket bra debatt minns jag och nådde även viss koncensus; att projektledarna visst hade en framtid men var tvungna att lära om och anamma en mer stöttande roll. Nu tio år senare är det dags att fundera igen eftersom vi fått en ny titel för allti-i-allo: den agila coachen.

Nyligen var jag senior agil coach på ett stort svensk retailföretag som skulle genomgå den stora transformationen. Notera att jag var senior. Jag försökte med alla medel får bort den titeln ur min profil, men det var hårdkodat i HR systemet, så den fick sticka i ögonen på vissa av de äldre blivande agila coacherna och även min chef som satt på skolbänken i omställningsprogrammet där jag undervisade. Som nyutexaminerad agil coach med ett par månader på skolbänken ovanpå en gedigen projektledarbakgrund förväntades man ta sig an 2,3 team (det var 150 agila coacher fördelat på 350 team). Många av dessa 150 kommer bli riktigt bra agila coacher en vacker dag trots att de idag avslöjar sig själva med vokabulär som resurs, eskalering, mogenhet och allokering. Semantiken måste jobbas bort. Så för att få till den där transformationen se till att du har bra agila coacher med på tåget och håll koll på dess arketyper som kan dra åt fel håll:

  • Prästen har gått all-in med SaFE utbildningar och managementböcker. Man säger att italienarna uppfann katolicismen med dess budord men tyskarna anammade den med hull och hår när italienarna tog det med ro. Den agila prästen är alltså tysk men avslöjar sig själv genom ord som ”det beror på” och WSJF för att slippa gå i diskussion.
  • Talibanen´är by design ingen agil coach men påverkar med sin gerillakrigföring. Hen jobbar som systemutvecklare och hens team har för länge sedan lämnat scrumstadiet. Twittrar gärna under hashtag #noestimates och har pratat på Agila Sverige. Har dock aldrig höjt rösten annat än som tumme ner på Facebook.
  • Hovnarren är den som framför tvivel helt utan känsla för kultur, auktoriteter, takt och ton. Skapar debatt bland folket och oro bland management. Smidighet är inte favoritgrenen. Har dock erfarenheten de andra saknar. Läs mer om denne här.
  • Kvacksalvaren har lösningen på allt. Gick från scrum master till SaFE SPCX 7.0 certified senior advisor på två år och debiterar nu 2 lax/h hos intet ont anande myndigheter. Svart bälte i Powerpoint så länge man inte synar inte metainfon.

Avveckla agila coacher (med förnuft).

/Ove Holmberg

Tillbaka till rubriken på detta inlägg; behövs agila coacher? Måste jag välja mellan ja och nej så blir det NEJ. Ja, jag vet att jag binder ris åt egen rygg men jag lugnar mig med att allt inte är svart eller vitt. Eller som vi coacher säger,”det beror på”. Nej, vi behöver inte agila coacher som pushar på ovanifrån och stör med värdelösa möten, men vi behöver smidiga typer som stöttar och bidrar med perspektiv vid behov, förutsatt att teamen och ledarna har fått rätt förutsättningar och gjort sin ADKAR (aj, prästen) och förändringskurva. Så låt oss hitta en ny titel på de som verkligen behövs för detta. Agil allt-i-allo får duga tills vidare då den agila coachen nu är död. Sa hovnarren.

Mina råd för att hitta bra allt-i-allon

  • Fundera om du verkligen behöver en anställd agil coach. Det finns många för- och nackdelar med detta kontra att anlita en konsult.
  • Om du söker efter en konsult, leta bland de som har egen firma sedan länge i gebitet. Hittar du någon som är ledig slå till. Lycka till.
  • Innan intervjun be din blivande agila coach att självskatta sig själv med tex Agile coaching growth wheel.
  • Låt teamet eller de som ska jobba med den agila coachen sköta intervjun.
  • Vid intervjun ställ öppna stora frågor med relevans på det faktiska utmaningarna. Ex. vi har utmaningar med att få alla dra åt samma håll, hur skulle du göra? Här försvinner de flesta i min bok.
  • Bortse från CV. Det är referenser som gäller. Som det pimpas CVn dessa dagar.
  • Lås dig inte vid att erfarenhet = ålder. God erfarenhet kan du få via arbete på rätt ställe även vid unga år.
  • Håll koll på de som lägger till senior i titeln, där har vi de verkliga riskerna.
  • Särskilj certifiering från kvalificering.
  • Har personen jobbat som Scrum master tidigare? Bra! Där har vi de bästa så småningom.
  • Applicera formlerna: f=(k,v) Bra agil coach = kunskap * goda vanor. Kunskap = erfarenhet * utbildning. Goda vanor = struktur * smidighet

//:

Ove Holmberg

Doubter, gaffer, author